Muistojen illasta ruuhkaa Kalantiin

Vakka-Suomen Sanomat 18.1.2011 / Vesa Penttilä

 

 

Tarmo Moilanen johti Nousteprassin musisointia Kalannissa.

Salintäysi kuulijakunta sai todeta, että Kalannin urheilutalon akustiikka toimii nykyään mainiosti

 

 

Kalannin urheilutalo täyttyi odotetusti liki ääriään myöten, kun maineikasta nousiaislaista Muistojen ilta- kulttuurikokonaisuutta esitettiin kenties viimeisen kerran. Ruuhkaa riitti niin, että vain muutamia jakkaroita salin takaosassa jäi tyhjiksi.

 Jo alkutapahtumat kertoivat suurista odotuksista. Puhallinorkesteri Nousteprassi, lauluyhtye Kisällit, runoryshmä Taru ja loipulta kapellimestari Tarmo Moilanen saivat kukin vuorollaan aplodit jo sisäänmarssivaiheessa.

 Sillanpään Marssilaululla startannut ohjelma vei kuulijat musiikin, laulujen, runojen ja kotirintamakirjeiden avulla sota-ajan tunnelmiin.

 -Sota oli itsenäisen Suomen historiassa aikaa, jolloin elettiin puutteessa ja pelossa.

Unelmana oli vapaa Suomi ja tästä kansa voi nyt iloita. Sota-ajasta on kuitenkin hyvä kertoa nykyään hyvinvoinnin keskellä eläville ihmiselle, Muistojen illan juontaja Eeri Hyrkkö totesi.

Hyrkkö korosti,

että 1940- luku on Suomen historian raskain, mutta myös tärkein vuosikymmen. Myöhempien aikojen kehitys rakentui tuon ajanjakson varaan.

 -Sotavuosien uhrivalmiudesta, puolustustahdosta

ja päättäväisyydestä on muistutettava nykyajan suomalaisia. Sodan aikana ilot ja surut vaihtelivat, mutta usko tulevaisuuteen ja kaipuu rauhaan elivät vahvasti. Koko kansa taisteli olemassaolostaan.

  

Sodan kokeneen aikalaisen tuntemuksia toi esille myös toinen tapahtuman veteraaniesiintyjistä, kalantilainen Heikki Juntti. Päätössanoissaan hän totesi veteraanien saaneen jo tunnustusta, mutta kotirintaman uurastajien ja lottien työtä ei edelleenkään  tarpeeksi arvosteta.

Lottarintama oli suorastaan Suomen salainen ase.

Muistojen iltaa esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1984, jolloin tuli kuluneeksi 40 vuotta jatkosodan päättymisestä.

Nousiaislaisin voimin koottua ohjelmaa esitettiin 80- ja 90- luvuilla parikymmentä kertaa aina Helsingissä, Espoossa, Lapualla ja Rovaniemellä saakka.

 
 

Kun viime vuonna muisteltiin 70

vuotta aiemmin päättynyttä talvisotaa, Muistojen  ilta järjestettiin pitkän tauon jälkeen. Tuolloin yleisöryntäys aiheutti ahtautta Nousiaisissa.

 Heikki Juntti vakuutti, että esitys tuntuu joka kerta uusittaessa aina paremmalta ja paremmalta ja hän vetosi esiintyjiin: -Nousiaislaiset, älkää lopettako.

 Sunnuntain muistojen illan tuotto menee kalantilaisten sotaveteraanien tukemiseen.